Kossor gillar inte heller att köa

Det finns ju en massa vetenskap idag. Det finns den som är lite udda och kul. Som när man forskar på vad kor gillar och inte.

Du kanske själv vet att det är rätt så trist att stå i kö. Nästa gång du står och blir irriterad i kön till något såp kan du tänka att du inte är ensam. Inte heller kor tycks uppskatta att stå i kö.

Hur har man kommit fram till detta då? Jo det är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som har kommit fram till detta. De har nämligen gjort över 3700 observationer av öronens, svansens och nackens positioner hos 72 kor i deras vardagliga miljö, till exempel när de står i kö till mjölkning.

Forskarna kunde komma fram till man kan se på hur öronen är vinklade på kossorna för att förstå hur de upplever saker och ting. Att vinkla högerörat bakåt och vänsterörat framåt är till exempel kopplat till ett mer positivt tillstånd, än tvärtom.

Man har gjort dessa studier i djurvälfärd  för att dedöma hur djuren i livsmedelsproduktionen uppfattar sin miljö. Observationerna kunde också visa att kor viftar på svansen nästan uteslutande under en enda situation och det är när de blir kliade.

 

 

28 Aug 2019

Tekniketik

I en tid då allt mer kommunikation sker över uppkopplade nätverk så finns det enorma förutsättnngar för att analysera, bryta ner och förstå människor på ett sätt som inte fanns tillgängligt tidigare. Artificiell Intelligens är på tapeten just nu, men det är bara början. Människans potential är så ändlös att det snabbt blir skrämmande. Hur kommer framtiden att se ut? Hur kommer etik och moral att utvecklas?

Vad händer den dagen då forskarna lyckas med uppgiften att få celler att föryngra sig? Ska några få rika då få tillgång till evigt liv? Vad händer med mänskligheten och jorden när sådana orättvisor får fäste?

Nå, nog är det långt bort, men rent teoretiskt möjligt. Vart ska gränserna dras?