10 saker du (kanske) inte visste om Sverige

Det finns en massa kul fakta om vårt avlånga land, en del kanske du har koll på, andra inte. Här är i alla fall 10 olika saker om Sverige:

Lagom är bäst

Ordet ”lagom” är faktiskt bland det svenskaste som finns. Faktum är att ordet inte har någon motsvarighet i det engelska språket. Vad undertecknad har hört om ordet är att det kommer från "laget om", att supen man bjöd på skulle räcka till laget om, alltså alla, alltså vara då lagom mycket.

Först med att förbjuda barnaga

1979 blev Sverige det första landet i världen att förbjud barnaga. Efter det så är det fler som följ efter, 35 länder till cirka. Det innebär att ingen, vare sig föräldrar eller lärare får slå barn!

Svenska inte officiellt språk förrän 2009

Det svenska språket var inte Sveriges officiella språk förrän år 2009. I den språklag som infördes 1 juli 2009 anges svenska som huvudspråk. I lagen används både begreppen huvudspråk och officiellt språk.

Därför firar vi nationaldagen

Det var år 1983 som den 6 juni fick statusen som Sveriges nationaldag. Innan dess gick högtiden endast under namnet ”Svenska flaggans dag”. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung år 1523 – Sverige blev ett enat land och bröt Kalmarunionen – och 1809 års regeringsform.

Befolkningen styr Sverigebilden på Twitter

Sverige har ett officiellt Twitter-konto. Den finns på (@Sweden) och den som sköter om det, är vem som helst. Det eftersom varje vecka så slumpas en ny svensk fram som får sköta kontot under en vecka.

Många sjöar

Sverige är ett land som har har cirka 95 700 sjöar som är större än 100 x 100 meter. Det motsvarar cirka 9% av vårt lands totala yta. Det är rätt många det!

McSverige

Sverige är det land som har näst flest McDonalds-restauranger per invånare i världen. Bara USA har fler när det kommer till ställen som serverar Big Mac. Inte så oväntat med USA, men med Sverige kan man tycka!

Tokiga i lakrits

Svenskar är som galna i lakrits! Det finns faktiskt inget land i världen som äter så mycket lakrits som vi gör i Sverige sett till invånarantalet. 

16 av de 17 populäraste efternamnen slutar på ”son”

Bara ett enda av Sveriges tjugo populäraste efternamn slutar inte på ”son”; Lindberg. I övrigt är det bara Svenssons, Larssons, Olssons så långt ögat kan nå.

Bra pass

Det svenska passet är ett av världens bästa sett till antal länder man kan besöka utan att behöva söka visum? Sverige kommer på en delad fjärdeplats tillsammans med Danmark, Finland och Italien. Vilket är då det bästa passet i världen? Det japanska!

23 Jun 2020

Tekniketik

I en tid då allt mer kommunikation sker över uppkopplade nätverk så finns det enorma förutsättnngar för att analysera, bryta ner och förstå människor på ett sätt som inte fanns tillgängligt tidigare. Artificiell Intelligens är på tapeten just nu, men det är bara början. Människans potential är så ändlös att det snabbt blir skrämmande. Hur kommer framtiden att se ut? Hur kommer etik och moral att utvecklas?

Vad händer den dagen då forskarna lyckas med uppgiften att få celler att föryngra sig? Ska några få rika då få tillgång till evigt liv? Vad händer med mänskligheten och jorden när sådana orättvisor får fäste?

Nå, nog är det långt bort, men rent teoretiskt möjligt. Vart ska gränserna dras?